Etkinlik Detay

Uyum Süreci

Uyum Süreci

Uyum Süreci

KREŞE YENİ BAŞLAYAN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN UYUM SÜRECİ

Her çocuk kreşe geldiği ilk günlerde uyum zorluğu ve oryante bozukluğu yaşar. Bu uyum süresi kısa ( 1- 2 gün ) ya da uzun (1 ay ) sürebilir.

 

Çocuk kreşe başladığında ne tür uyum problemleri ile karşılaşabilir?

Aileler, sadece kendi çocuklarında uyum problemi olduğunu düşünerek güvensizlik duyabilir, çocuklarında yetersizlik problemi olduğunu, hatta çocuğun okula hiç uyum sağlamayacağını düşünebilirler. Oysa bunlar yersiz endişelerdir. Uykuya tepki gösterme, yemek yememe, oyunlara katılmama, kreşe gitmek istememe gibi bir takım problemler görülebilir. Bunlar doğal tepkilerdir. Bu problemler çocuğun kreşe uyum sağlamasıyla yavaş yavaş ortadan kalkacağı unutulmamalıdır.

Çocuğun kreşe uyum sağladığını nasıl anlarım?

- Çocuk sabahları kreşe gidiyorum diye neşeyle uyanırsa,

 

- Evden çıkmak için acele ediyorsa,

- Giydirirken zorluk çıkarmıyorsa,

- Kreşte anne-babadan ayrılırken ağlamıyor ya da kısa bir süre ağlıyorsa,

- Kreşte mutlu ise ve kendi kendine oyun kuruyorsa,

- Kreşte arkadaşları ile mutlu ise, iyi anlaşıyorsa,

- Öğretmenini ve bakıcı annelerini benimseyip, onları seviyor ve onlar hakkında evde konuşuyorsa,

 Akşam anne-babasına kreşte yaptıklarını zevkle anlatıyorsa,

Kreşe yeni başlayan bir çocuğun uyumunu kolaylaştırmak için neler yapılabilir?

 

Çocuğun kreşe uyumu kadar, ailenin de yeni duruma uyum sağlaması önemlidir.

- Kreşe başladığı ilk günlerde mümkünse çocuk erken alınmalıdır.

- Çocuğa karşı kreş ve aile tarafından tutarlı yaklaşılmalıdır. Kreş ve aile olarak tutarlı yaklaşımımız çocuğu kendi içersinde çelişkiye düşürmeyecek, daha sağlıklı bir kişilik oluşturmasına sebep olacaktır.

- Çocuğun yaşına uygun gelişimsel özellikler bilinerek hareket edilmelidir. Yalnız gelişimsel özellikler, bireysel farklılıklar gösterebilir. Çocuk yakından izlenerek, fakat çocuklarla kıyaslanmadan hareket edilmelidir. Bir problem hissedilirse uzmana danışılmalıdır.

Sevginin dozu ne kadar olmalı, çocukların her istediği yapılmalı veya alınmalı mıdır?

Sevginin yokluğu kadar fazlalığı da çocuğun olumsuz davranışlar geliştirmesine neden olur. Sevgi verilmeli, ancak dozu iyi ayarlanmalıdır. Sevginin yanında otorite ve disiplin de gereklidir. Çocuğun her istediğini almak onu doyumsuz ve istekleri bitmeyen bir çocuk haline getirebilir. Yine her istediğini yapmak ta çocuğa ve gelişmekte olan kişiliğine ket vurmak olur. Böyle davranmak yarardan çok zarar verir.

Çocuğun her istediğini yapmak ve almak sevgi göstermek değildir.

UYUM SÜRECİNDE ANNE- BABA NASIL DAVRANMALI??

Ailenin göstereceği kararlılık, sabır,okul öncesi eğitime ve başladığı eğitim kurumuna gösterdiği inanç ve güven çocuğun uyumunu kolaylaştırır.

*Kreş/anaokulu hakkında çocuğa açıklama yapmak ve kreş/anaokulunu tanıtmak uyumu kolaylaştırır

Çocuğun okulu sevmesi ve istemesi uyumu için aile çocukla birlikte okula gitmeli,çocukla okulun her tarafını (grupları, oyun salonlarını, yatakhaneyi, yemekhaneyi, tuvalet ve lavaboları vb.) gezmeli, çocuğu öğretmen ve idarecilerle tanıştırmalı.

 

*Kreşin/anaokulunun sadece çocukların bulunduğu bir yer olduğu söylenip anne ve babaların bulunmadığı, işe gittiği açıklanmalıdır.

*Aile çocukla okula geliş gidiş saatleri ile ilgili konuşmalı, sadece belli bir zaman dilimi içinde kreş/anaokulunda kalacağı söylemeli, onu alabileceği süreyi onun anlayacağı terimlerle anlatıp, o süreyi geçirmeden almaya dikkat etmelidir.

*Kreş/anaokulun her gün gidilmesi gereken oyun, arkadaş ve eğitim yeri olduğu anlatılmalı ancak abartılmış ve yanlış bilgi verilmemelidir. Aksi durumda çocuk kendisine anlatılanlarla bulduklarını karşılaştığında aradığını bulamayacak ve okula güveni kalmayacaktır.

*Özellikle ilk günlerde çocuk kapıdan teslim edilip kapıdan teslim alınmalı, vedalaşma mümkün olduğunca kısa tutulmalı. Vedalaşmada çocuk ağlamaya başlasa bile ayrılma konusunda kararlı davranılmalı. (Onu öpüp “Ben şimdi gidiyorum” deyin ve geri geleceğinizi söyleyin. Bunun ne zaman olacağını onun anlayacağı terimler çerçevesinde ifade edin. Sonra elinizi sallayıp yolunuza devam edin. İyi olduğunu kontrol etmek için durup arkaya göz atmayın.)

.